2008. május 28., szerda

Fogselyem használata

A fogselyem az egészséges fogsor tisztításának alapeszköze, melyet egy sorba lehet a fogkefével állítani. Egy fog öt felszíne közül hármat a fogkefe, kettőt a fogselyem tisztít meg. Fogselyemmel egyszerűen és hatékonyan szabadíthatjuk meg fogközeinket a lepedéktől és az ételmaradványoktól.


Használata:

Vágjunk le kb. 50 cm hosszú fogselymet, és tekerjük fel bal és jobb kezünk mutató- vagy középső ujjára úgy, hogy kb. 10 cm selyem maradjon kifeszítve a két kezünk között. Mutató- vagy hüvelykujjunkkal megtartva vezessük a selymet két fog közé, és fűrészelő mozdulatokkal húzogassuk előre-hátra a fogak tövétől koronájukig.
Legyünk nagyon óvatosak: támasszuk ujjainkat a többi fognak, nehogy kezünk megcsússzon, Tisztítsuk meg alaposan az adott felszínt, majd folytassuk a szomszédos fog felszínével, és a selyemmel belevágjunk az ínyünkbe. Minden fogat egyenként kell megtisztogatnunk.
A fogselyem helyettesíthető cérnával. De biztonságosabb a fogselyem, mert a fogközbe szakadt cérna gyulladást kelt.

Természetesen fogselyemből is többfajta létezik, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy a számára leginkább megfelelőt válassza. Van vastagabb, vékonyabb, színes és fehér, viaszolt és viaszolatlan, mentolos és fluoridtartalmú…stb. Ezek a fogselymek csak normális méretű fogközök és viszonylag ép fogíny esetén képesek megfelelően letisztítani a fogfelszíneket. Ritkább fogazat vagy erősen lepusztult íny esetén megnyílt fogközök tisztítására speciális eszközök – vastag fogselyem, fogköztisztító kefécskék – kellenek.