2008. június 3., kedd

Fogszuvasodás

Tudta-e
…, hogy a civilizált emberiség 96%-ának a fogazata nem egészséges?
…, hogy az 50 év felettiek fele már elvesztette saját fogait?
…, hogy a kétéves gyermekek 50%-ának van szuvas foga?
…, hogy a 15 éves korosztály fogainak több, mint a fele szuvas, és háromnegyed részüknek ínygyulladása van?
…, hogy a WHO által 32 európai országban szervezett felmérés szerint Magyarország a 29-ik, csaknem a legrosszabb helyen áll a fogszuvasodás elterjedtségét tekintve?A fogszuvasodás oka

A fogszuvasodás négy tényező együttes hatása következtében jön létre.

Ezek a következők:
  1. a fogfelszín illetve a szervezet állapota;
  2. az ételmaradványok, elsősorban a szénhidrátok, cukrok, illetve lebomlási termékeik táptalajt szolgáltatnak a belőlük savat képező mikroorganizmusok számára;
  3. a mikroorganizmusok (baktériumok) a táplálék szénhidrátjait lebontva tejsavat termelnek, ez megtámadja a fogzománcot és az ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, fluor) kioldja;
  4. az időfaktor jelentős tényező: minél gyakrabban éri savas hatás a fogzománcot, annál hamarabb jön létre a szuvasodás.


A fogszuvasodás kialakulásának fázisai
A fogszuvasodás (caries) mind a tejfogak, mind a maradó fogak koronáján kedvezőtlen körülmények között már röviddel a fog áttörése után megindulhat.
Kialakulásának fázisai:
  1. A fogzománcot sav támadja meg.
  2. Kezdeti formája a fogzománcon lévő fehér folt, amely a fogzománc ásványi anyagainak kioldására utal.
  3. Továbbhaladása esetén a fogzománc porózussá válik, a zománcban kialakul a szuvas üreg, a „lyuk". A zománcréteg beszakad.
  4. Az üreg nagyobbodik, mélyül, benyomul a dentinbe.
  5. Fogorvosi beavatkozás nélkül a szuvas üregben lévő baktériumok elérik és megtámadják a fog belső üregében elhelyezkedő ereket és idegeket tartalmazó élő fogbelet. A fog érzékennyé válik a hidegre és az elfogyasztott élelmiszerekben lévő édes anyagokra.
  6. Miután elérte a szuvasodás a fog belső üregét fertőzést okozhat, mely tályog (gennyes góc) kialakulásához vezethet a fogban, a csontban vagy a fog körüli szövetben. A tályog kialakulása nem minden esetben jár nagy fájdalommal! A teljes folyamat a sav fogzománcot történő megtámadásától a tályog kialakulásáig körülbelül 12 hónapi tart.

A fogszuvasodás megelőzésének lehetőségei

A helyes táplálkozás megvalósítása, főként cukor; azaz szénhidrátfogyasztás mennyiségi és minőségi változtatásával.

A helyes szájhigiénés módszerek alapos alkalmazásával, melyek elsősorban a foglepedék eltávolítása által hatnak.

Egyes orvosi vélemények szerint a fluoridok általános és helyi alkalmazása a zománc ellenálló képességét fokozza. Más orvosi vélemények ezzel szemben a fluor káros vegyi anyag és sárgítja a fogakat.Erről olvashat a fogkrémről szóló cikkemkben.